Saturday, March 01, 2008

Martie

Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca, care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate martisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara – la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima.
El este daruit incepand cu zorii primei zile din martie fiintelor dragi. In general, acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete si femeilor pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea.
La inceputurile sale, martisoarele erau purtate la gat sau la mana si erau atarnate de o cordea rosie sau de un gaitan, compus din doua fire rasucite de matase alba si rosie, sau dintr-un fir de arnici rosu sau unul din bumbac alb.
In zilele noastre, martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si este prins in piept, existand convingerea ca toate dorintele se vor implini.
In trecut, in Moldova si Bucovina, copiii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile, dupa care o prindeau in par si-o tineau astfel pana la inflorirea primul pom sau pana la sosirea berzelor. Altele agatau martisorul pe un trandafir, iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.
Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine, atunci cu siguranta si cel care a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.
Altii asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand: "Na-ti negretele/ Si da-mi albetele!"
Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.
Mărţişorul este o tradiţie românească veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi .
Roşul mai poate insemna iubirea, iar albul divinitatea. Sarbatoarea Martisorului simbolizeaza renasterea vietii, reintoarcerea la viata. Exista cercetatori care cred ca e vorba despre reintoarcerea la viata dupa Potopul Biblic.
In fiecare an, pe 8 Martie se sarbatoreste Ziua Femeii si Ziua Mamei. Aceasta zi este asteptata de toate femeile, indiferent de varsta si incheie ciclul destinat "babelor" si prin urmare sfarsitul martisorului. Femeia e "cea mai frumoasa jumatate a lumii", cum frumos spunea un mare ganditor francez.

Mama

Mama-zambet si lumina,
Mama-lacrima si dor,
Tu esti ziua mea senina,
Ingerul meu pazitor.
(scrisa de Claudia)

Mama

Cine este acea splendoare
Ce te-alinta cu ardoare?
Cine este acea minune
Ce la piept mereu te tine?
Cine este acea fiinta
Ce te-nvata din stiinta?
Cine are acea paloare
Ce te-mbata ca o boare?
Cine are toate cele
Ce te plimba printre stele?
Cine este acea rugare
Ce ti-aduce alintare?
Cine e acea lumina
Ce in noapte ea suspina?
Ce te-alearga, ce te-ndeamna
Si prin ruga ea te cheama?
Cine? Cine?
(scrisa de Ionita)

No comments: